Een huilbaby? Dit kan je doen om het vol te houden
Ben jij bevallen van een baby die veel huilt? Dan kan het zijn dat je een huilbaby hebt. Als je baby veel huilbuien heeft kan dit voor een grote impact zorgen op het gehele gezin. Maar hoe weet je of je een huilbaby hebt en hoe kun je er het beste mee omgaan?
Wat wordt er met een huilbaby bedoeld?
Je hebt pas een huilbaby als jouw baby voor minimaal drie weken lang, drie dagen per week en daarbij drie uur over de gehele dag aan het huilen is. Een normale baby zal gemiddeld anderhalf uur over de gehele dag huilen. Als je baby zes weken is heeft het even een piek, maar daarna zal het huilen afnemen bij een normale baby.
Hoe herken je een huilbaby?
Je kan een huilbaby aan enkele symptomen herkennen. Onthoudt wel dat je baby echt niet alle symptomen moet vertonen. Een normale baby kan ook enkele symptomen vertonen terwijl hetgeen eens een huilbaby is. Enkele symptomen waarbij je een huilbaby kan herkennen zijn:
– Je baby krijst veel en huilt daarnaast ook
– De huilbuien zijn niet communicatief. Je baby zal dus niet aangeven of die wil eten, slapen of aandacht nodig heeft
– Je baby is moeilijk te troosten
– Je baby zal actief en erg bewegelijk zijn
– Zal snel schrikken en afgeleid zijn
– Je baby zal niet goed tegen veranderingen kunnen
– Het lichaam van je baby is meestal erg stijf
– Het buikje voelt hard aan
Hoe kun je het volhouden met een huilbaby?
Je hoort het steeds vaker ik heb een huilbaby, wat moet ik doen? Als jij een huilbaby hebt dan is het verstandig om enkele stappen te ondernemen om het vol te kunnen houden. Enkele stappen die je zou kunnen ondernemen zijn:
– Hou een huildagboek bij
– Goed voor jezelf zorgen
– Blijf je kind altijd liefde geven
– Rust en regelmaat is erg belangrijk
– Ga je baby nooit schudden
Als ouder zijnde heb je behoefte aan steun van je omgeving als je een huilbaby hebt. Toon begrip als familie of vriend zijnde. Meestal is het zo dat de omgeving de situatie niet serieus neemt of het juist veroordeeld. Hierdoor kan het zijn dat de ouders in een sociaal isolement kunnen raken. Probeer daarom vooral een luisterend oor te zijn en werk uit hun handen te nemen.